4,5 milijardi razloga za prvo mobilni dizajn

4,5 milijardi razloga za prvo mobilni dizajn

Ako pratite moderne trendove u web dizajnu, pre svega princip prvo mobilni (eng. mobile first) dizajn, vaš web sajt ili web aplikacija vrlo brzo može da ima više posetilaca, a samim tim i vaš biznis može da posluje mnogo bolje.

Broj korisnika mobilnih telefona u svetu premašio je 4,5 milijarde. Princip prvo mobilni dizajn vam može pomoći da vaš proizvod ili uslugu na pravi način predstavite korisnicima koji na vaš sajt dođu sa mobilnih uređaja.

upotreba mobilnih telefona u svetu raste svakog dana projekcije do 2020

Izvor: Statista

Ukoliko sa svojim biznisom želite da budete deo globalnog tržišta, onda bi ovaj princip definitivno trebalo da primenjujete (u najmanju ruku, da istražite).

Čitanjem ovog teksta ćete saznati:

Šta je princip prvo mobilni?

Prvo mobilni dizajn je princip u web dizajnu podrazumeva da svoj sajt gradite pre svega za korisnike mobilnih telefona i tableta. Naravno, ovaj princip ne isključuje dizajniranje sajta za korisnike desktop računara i laptopova, već fokus stavlja na prikaz vašeg sajta na mobilnim uređajima. Izrada web sajta po ovom principu počinje izradom stranica za prikaz na mobilnim telefonima, a zatim se dodaju funkcionalnosti koje su bitne za prikaz na desktop računarima.

Zašto je prvo mobilni dizajn važan?

Ova velika promena u web dizajnu podstaknuta je rastom korisnika mobilnih telefona. Trenutno 51,2 % korisnika internet pretražuje putem mobilnih uređaja. Ovaj procenat pokazuje da su mobilni uređaji već preuzeli primat u odnosu na desktop računare, a razlika u njihovu korist u narednim godinama će bez sumnje biti sve veća.

S obzirom da sve više ljudi koristi mobilne uređaje za pretragu na internetu, a da čak 25% internet korisnika u SAD koriste samo pametne telefone u ovu svrhu, jasno je da budućnost interneta počiva na mobilnim uređajima poput pametnih telefona i tableta.

Šta kaže Google?

Pored ogromnog tržišta čija vrata će vam biti širom otvorena zahvaljujući izradi web sajta uz pomoć mobile first principa, internet pretraživači i vaše rangiranje na njima još jedan su bitan razlog da sajt pravite na ovaj način.

Naime, izvršni direktor Google-a je još 2010. godine izjavio da „Google razume da je novo pravilo mobile first“ i da „smatra da je zajednički projekat svih da mobilni uređaji postanu rešenje za sve“.

Ove reči nisu ostale samo prazno slovo na papiru. Ove godine, Google je predstavio mobile-first index koji uvodi veliku promenu u načinu na koji Google rangira web sajtove. U pitanju je reorganizacija Google indeksa za pretragu koji će se fokusirati na mobilni prikaz sajta.

To znači da će, u situacijama gde postoji razlika u sadržaju na mobilnoj i desktop verziji nekog sajta, mobilna verzija biti korišćena kao primarni izvor za indeks pretrage umesto desktop verzije, što je bio slučaj do ove promene. Ovim potezom Google je samo ozvaničio značaj mobilnih uređaja za SEO optimizaciju sajta i potvrdio trend stavljanja mobilne verzije web sajta u prvi plan.

Razlika između prvo mobilni dizajna i responsive dizajna

Prethodnih godina, tačnije negde od 2012. godine, standard u web dizajnu bio je responsive dizajn web sajta. Responsive dizajn podrazumeva izradu sajta sa fokusom na desktop verziju. Dakle, dizajn sajta primarno za desktop računare, a zatim pravljenje proporcionalno umanjenih verzija za druge, mobilne uređaje.

Kao što smo već napomenuli, prvo mobilni dizajn je u potpunosti suprotan pristup web dizajnu jer izrada sajta počinje sa izradom mobilne verzije. Svakako, rezultati su slični, odnosno vaš web sajt će biti vidljiv na svim uređajima. Međutim, postoji jedan važan razlog da se opredelite za princip dizajna prvo za mobilni.

respozivan web dizajn vs mobile first web dizajn metod prvo mobilni

Zašto mobile first, a ne responsive dizajn?

Kada izradu web sajta započnete na platformi za desktop verziju, prirodno je da želite da iskoristite sve prednosti koje ta platforma nudi. Na kraju, kada napravite fantastičan web sajt koji uključuje mnoštvo sjajnih tehnologija, možete doći u situaciju da dosta funkcija ili deo dizajna ne može da se prenese na isti način na mobilnu verziju.

Zbog ovakvih situacija, prilikom responsive dizajna često mobilna verzija nekog sajta izgleda više kao prelazno ili čak nedovršeno rešenje, umesto da izgleda kao uglađena, konačna verzija. Naravno, ovo se ne dešava uvek, ali verujte nam, dešava se dovoljno često da se dizajn prvo za mobilni stavi u prvi plan u odnosu na responsive dizajn.

Umesto da počnete sa desktop verzijom, pa dođete u situaciju da nešto morate da uklonite, isečete ili promenite, prvo mobilni dizajn vam omogućava da na kraju birate šta želite da dodate prilikom izrade desktop verzije. Prilično povoljnija situacija, zar ne?

Ako vam je potrebna pomoć i želite profesionalan web dizajn, mi smo tu za vas. Ukoliko vam se svideo naš članak ili želite nešto da dodate, ostavite komentar ????

Generic filters
Exact matches only

Kategorije

Ostavi komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Prijavite se na Newsletter